Konferenca "Upravljanje s kulturno dediščino"

Ob zaključku evropskih projektov HICAPS in RUINS v Muzeju Velenje v torek, 26. maja, pripravljamo konferenco z naslovom »Upravljanje s kulturno dediščino«. Dogodek organiziramo skupaj z Mestno občino Velenje. Konferenca, ki bo od 12.30 dalje potekala na Velenjskem gradu, bo posvečena problematiki revitalizacije in trajnostnega razvoja kulturne dediščine.

Na konferenci bodo sodelovali:
• Danijela Brišnik, vodja celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, s sodelavkami,
• prof. dr. Sonja Ifko s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani,
• Rok Poles, arhitekt in raziskovalec kulturne dediščine ter
• Mojca Ževart, direktorica Muzeja Velenje.

Njihovi prispevki bodo hkrati podlaga za nacionalno diskusijo o Načrtu upravljanja ruševine gradu Šalek, ki jo bodo istega dne pripravili v sklopu projekta RUINS.

V Muzeju Velenje bomo dogodek prilagodili razmeram, ki nam jih narekuje pandemija bolezni covid-19, zato bo dogodek potekal dalj časa v več prostorih hkrati. Prispevki predavateljev bodo vnaprej posneti, predvajali jih bomo v različnih prostorih, ki jih bo lahko istočasno obiskalo le skladno s priporočili omejeno število ljudi. V Muzeju Velenje vse obiskovalce naprošamo, da se konference udeležijo z zaščitno masko.

Pred konferenco, ob 12. uri, se bo z novinarsko konferenco, na kateri bodo sodelovali podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol, vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje, Danijela Brišnik in direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart, uradno odprl prenovljeni del parka Velenjskega gradu.

Program konference:

• prof. dr. Sonja Ifko
Kako ohranjati dediščino ter jo aktivno vključevati v sodobni razvoj?
• Rok Poles
O prenovi prvega dela parka Velenjskega gradu
• Mojca Ževart
Predstavitev načrta upravljanja s kulturno dediščino za objekte grad Velenje, grad Šalek in graščino Gorica ter nacionalna diskusija o upravljanju ruševin gradu Šalek
• Mateja Ravnik, Danijela Brišnik, Milana Klemen, Maja Debevec
Arheološka raziskava ob prenovi parka Velenjskega gradu in vrednotenje ohranjenih zidov gradu Šalek.

Prisrčno povabljeni!

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button