Dostopnost Muzeja Velenje in njegovih muzejskih enot

Dostop do muzeja na Velenjskem gradu

Velenjski grad se dviguje nad mestom Velenje in v njem domuje muzej. Dostop do muzeja na Velenjskem gradu je mogoč z avtomobilom in peš po stopnicah ali gozdni poti. Z velikim avtobusom dostop do Velenjskega gradu ni mogoč. Na vrhu grajskega hriba je urejeno veliko brezplačno peščeno parkirišče. Po prehodni najavi je mogoče z manjšim vozilom zapeljati tudi znotraj grajskega obzidja do glavnega vhoda, ki vodi v osrednjo grajsko stavbo.

Vstop v muzej na Velenjskem gradu

Za gibalno ovirane in osebe na invalidskih vozičkih so dostopne tri stalne razstave (Mastodonti, Šaleška dolina 1941 – 1945 in grajska kapela)  v zunanjem delu grajskega kompleksa. Dostopen del zunanjega grajskega kompleksa je tudi spodnji prostor grajske rondele, ki je namenjen občasnim razstavam, v njem pa si je po najavi možno ogledati tudi kratke filme o stalnih muzejskih razstavah, ki so opremljeni z zvokom in podnapisi.

Pri vhodu v grajsko stavbo in v vse stalne postavitve muzeja na Velenjskem gradu, so nameščeni napisi v slabovidnim prilagojeni pisavi in v brajlici. Slepim in slabovidnim je namenjen tudi vodnik po muzeju v Braillovi pisavi in opremljen s tipnimi slikami, ki je na voljo na izposojo pri muzejskem vodniku.

Slepim in slabovidnim so v posameznih stalnih razstavah na voljo izbrane replike muzejskih predmetov namenjene tipanju (afriška maska in stolček, mastodontova kost in zob, sončna ura, ščit, samokolnica, kip Josipa Broza Tita, tipni tloris, ki prikazuje razvoj Velenja in tipni tloris arhitekturnega razvoja Velenjskega gradu), v razstavnih prostorih so označeni tudi predmeti, ki jih je dovoljeno otipati.

Po predhodni najavi je možno tudi vodenje v znakovnem jeziku in prilagojena vodenja za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

Pri muzejskem vodniku lahko uporabniki slušnih aparatov ali polževega vsadka, dobijo osnovne informacije o muzeju in njegovih razstavah preko slušne zanke.

Ob vstopu v muzej in na muzejski spletni strani je dostopen tudi priročnik z Informacijami o muzeju v lahkem branju.

Toaletni prostori

Toaletni prostori žal niso primerni za gibalno ovirane osebe.

Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju

Muzej usnjarstva na Slovenskem je v celoti dostopen gibalno oviranim in osebam na invalidskih vozičkih. Toaletni prostori so prilagojeni gibalno oviranim osebam in osebam na invalidskih vozičkih.

Pred muzejem je urejeno parkirišče.

Hiša mineralov

Hiša mineralov je v celoti dostopna gibalno oviranim in osebam na invalidskih vozičkih. Parkiranje je mogoče na parkirišču neposredno pred vhodom v Staro Velenje, ki je zaprto za promet.

 

Pred muzejem je urejeno parkirišče.

Spominski center 1991 in Park državnosti

Spominski center 1991 je za gibalno ovirane in osebe na invalidskih vozičkih dostopen po predhodnem dogovoru.

 

Park državnosti je dostopen za gibalno ovirane in osebe na invalidskih vozičkih. Parkiranje je mogoče na brezplačnem parkirišču ob Parku državnosti.

Spominska soba »Topolšica 9. maj 1945«

Spominska soba je dostopna za gibalno ovirane in osebe na invalidskih vozičkih. Parkiranje je mogoče na parkiriščih v neposredni bližini hotelskega parka v katerem se nahaja spominska soba.

Galerija Fbunker

Galerija Fbunker je dostopna za gibalno ovirane in osebe na invalidskih vozičkih. Parkiranje je mogoče pred Vilo Bianca.

Kavčnikova domačija, Grilova domačija, Spominski park XIV. divizija

Kavčnikova domačija, Grilova domačija ter Spominski park XIV. divizija niso dostopni za gibalno ovirane in osebe na invalidskih vozičkih. Na Kavčnikovi domačiji je urejeno parkirišče, ki je primerno tudi za avtobuse neposredno ob glavni cesti, ki vodi proti Slemenu. Od tam je 300 metrov spusta po gozdni poti do Kavčnikove domačije.

Na Grilovi domačiji je urejeno veliko parkirišče primerno tudi za avtobuse.

Pri Spominskem parku XIV. divizije je mogoče parkirati ob cesti v neposredni bližini parka in spominske sobe.

Muzej Velenje omogoča v vseh svojih enotah prost vstop za invalide in njihove spremljevalce. Muzej Velenje se je leta 2017 pridružil projektu Evropska kartica ugodnosti za invalide. Vsem skupinam invalidov (razen skupinam delovnih invalidov) in njihovim spremljevalcem ob predložitvi Evropske kartice ugodnosti za invalide omogočamo brezplačen ogled muzejskih in galerijskih razstav; po dogovoru in v skladu z razpoložljivimi možnostmi nudimo tudi asistenco pri ogledu.

Brezplačen vstop

Imetniki Evropske kartice ugodnosti za invalide imajo brezplačen vstop za muzej in vse njegove enote.

Dostopnost muzejskih vsebin

Pri postavljanju novih razstav upoštevamo priporočene višine postavljenih panojev in vitrin, kontraste, primerne pisave in osvetljavo ter druga priporočila za omogočanje dostopnosti kulturne dediščine ljudem z omejitvami.

Dostopnost spletnega mesta

Za več informacij o dostopnosti našega spletnega mesta poglejte Izjavo o dostopnosti.

Psom dostopen muzej

Muzej Velenje in njegove enote so pridobili znak Psom dostopen muzej, kar pomeni, da lahko psi svoje lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov, zanje pa je pripravljen tudi prostor, kjer jih lahko počakajo in se odžejajo.

 

Muzejski bonton za lastnike psov
 • Pes lahko v muzeju spremlja le odraslo osebo, ki plača vstopnino.
 • Dobrodošli so samo primerno vzgojeni, poslušni in ubogljivi psi.
 • Pes mora biti obvezno na povodcu.
 • Lastnik prevzema vso odgovornost. Tudi za morebitno škodo.
 • V primeru, da pes po nesreči opravi potrebo v muzeju, mora lastnik o tem obvestiti osebje muzeja in poskrbeti za čiščenje.
 • Na javna vodstva ali druge aktivnosti, ki jih obišče množica obiskovalcev, vstop psom ni dovoljen. Prav tako lahko muzej omeji vstop za pse ob drugih izrednih okoliščinah in tudi kadar to morebiti zahtevajo drugi obiskovalci muzeja.
 • Muzej lahko omeji vstop nevarnim živalim. To so tiste živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka. (Uradni list ZZZiv-UPB3, 5. člen).
 • Službeni psi lahko vstopijo v muzej kadarkoli, ne glede na izredne okoliščine.
 • Pred obiskom muzeja se priporoča:
  • da je pes nahranjen,
  • da se dobro razgiba,
  • da opravi svoje potrebe pred obiskom.
Accessibility
Call Now Button