European Cultural Route of Reformation (ECRR – Evropska kulturna pot reformacije) (2016 – 2019)

7. junija 2019 je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol slavnostno odprl slovenski del evropske kulturne poti – Združenje Poti reformacije (Routes of Reformation – RoR). Z odprtjem je bil zaključen triletni projekt European Cultural Route of Reformation (ECRR – Evropska kulturna pot reformacije), ki je bil sofinanciran iz programa Interreg Srednja Evropa. Dogodek je bil izveden na eni izmed točk reformacije, pri cerkvi sv. Andreja v Šaleku. Ob tej priložnosti so odkrili kopijo nagrobnika protestantke Rosine Rambschüssl. Nagrobnik nadomešča original, ki so ga zaradi zaščite pred zunanjimi vplivi že pred leti prestavili v Muzej Velenje.

Združenje Poti reformacije je bilo ustanovljeno oktobra 2018 z zasedanjem ustanovne skupščine v Velenju. Maja 2019 pa je Mestni občini Velenje uspelo pridobiti potrditev poti s strani Sveta Evrope. Združenje Poti reformacije sestavlja več različnih članov (javne institucije, cerkve, združenja, fizične osebe). Združenje predstavlja omrežje več točk po celotni Srednji Evropi in se pomembno navezujejo na čas reformacije. V Velenju so identificirali 4 točke: Velenjski grad, cerkev sv. Andreja, cerkev sv. Marije in Hiša mineralov, ki predstavlja približno lokacijo prve osnovne šole v Velenju. Obiščete lahko še 6 identificiranih točk na območju Murske Sobote in okolice ter tudi točke, ki se nahajajo v drugih šestih državah Srednje Evrope (Nemčija, Avstrija, Poljska, Češka, Madžarska in Italija).

V sklopu projekta je bil postavljen info kiosk na Velenjskem gradu, kjer lahko najdete več informacij o projektu in združenju. Oblikovali in izdali so tudi publikacijo z naslovom Po poti reformacije na Slovenskem.

Več o projektu:

https://www.velenje.si/uprava-organi-obcine/11140

Accessibility
Call Now Button