Potovanje s časovnim strojem: naše mesto od sredine 20. stoletja do danes

Mladi muzealci, pozdravljeni!

 

Ste preživeli lepe počitnice? Naš časovni stroj pa vas je zelo pogrešal in komaj čakal, da skupaj prepotujemo še zadnjo etapo naše poti skozi zgodovino! Ja, tokrat bomo prispeli nazaj v sedanjost 🙂

 

Torej, začnimo tam, kjer smo zadnjič končali – sredi 20. stoletja.

 

Verjetno ste že slišali koga reči, da je Velenje najmlajše slovensko mesto. Zanimivo, kajne? Glede na to, da smo na našem popotovanju videli, kaj vse se je v Šaleški dolini dogajalo že stoletja nazaj … Ja, prostor, v katerem živimo, ima dolgo in bogato zgodovino«! Grad Velenje, trg Velenje … ampak mesto Velenje … To pa je nastalo šele po drugi svetovni vojni. Od kdaj Velenje štejemo za mesto, boste izvedeli, če boste v naši pobarvanki poiskali zidarski pripomoček – kelo. Ob keli je letnica 1959. To je leto, v katerem se je, kot radi rečemo, rodilo mesto Velenje. Lepo mesto, urejeno mesto! Mesto v parku so mu rekli. Gradili so ga njegovi prebivalci sami. Poglejte priložene fotografije in boste videli, kako!

 

Številni so se takrat priselili v Velenje, ker so tukaj dobili delo v premogovniku, v tovarni Gorenje in v drugih podjetjih in ustanovah, ki so rasli v mladem mestu. Dan, ko je bilo svečano odprto novo mestno središče – 20. september – v Velenju danes praznujemo kot občinski praznik.

 

V našem muzeju na Velenjskem gradu smo konec lanskega leta, v katerem je Velenje dopolnilo 60 let, postavili novo razstavo, ki pripoveduje o tem, kako se je živelo in delalo takrat, ko je nastajalo naše mesto. Naslovili smo jo »Mesto, ki so mu rekli čudež«. Ja, prav zares! Četudi se vam zdi nenavadno: Velenju so v času, ko je šele postajalo mesto, ko je raslo in se hitro razvijalo, res rekli tako. Čudež! Pravzaprav je bilo vse skupaj res kar čudežno J Kakor poje velenjska himna: »Zgodil se čudež je čez noč …« Prisluhnite ji in izvedeli boste še kaj! 

 

Velenje je bilo v času, ko je nastalo, najmodernejše mesto v veliki državi Jugoslaviji, katere del je bila tedaj Slovenija. Ogledovati so si ga prihajali številni gostje iz številnih držav! Na pobarvanki boste našli fotografijo, ki prikazuje postavitev največjega spomenika v mestu. Kip Josipa Broza Tita, nekdanjega predsednika Jugoslavije, pa ni le največji velenjski spomenik, ampak je tudi največji Titov spomenik na svetu.

 

Na marsikaj so pomislili, ko so gradili Velenje! Skoraj bi lahko rekli, da na vse, kar so ljudje takrat potrebovali za prijetno življenje. Zgradili so lepa stanovanja, vrtce, šole, zdravstveni dom, kulturni dom, knjižnico … Uredili so lep park, zgradili kino, postavili čudovito otroško igrišče … Številne takratne pridobitve s pridom uporabljamo še danes! V Velenju je kasneje, tudi v zadnjih letih, seveda zraslo veliko novega. Je pa tudi kaj, česar danes ni več. Dobro poglejte priložene stare fotografije Velenja in nam povejte, če na njih najdete nekaj, kar je v poletnih mesecih razveseljevalo staro in mlado. Ja, včasih je imelo Velenje tudi letni bazen. Danes pa ima svojo plažo!

 

Pa še nekaj nas zanima! Znate na zemljevidu Velenja poiskati svoj dom, dom svojih sorodnikov, prijateljev, svojo šolo? Natisnite si zemljevid in na njem označite pot, ki jo pogosto prehodite: od doma do šole, do glasbene šole, do stadiona, do babice, do najljubšega sladoledarja … Označite na zemljevidu pomembne stavbe in stvari, ki so vam še posebej všeč! Označite točke, ki jih večkrat obiščete s posebno barvo … Če je vaša pot nazaj domov drugačna od tiste, ki greste od doma, bodo vaši zemljevidi še bolj barviti in zanimivi! Z velikim veseljem si jih bomo ogledali in jih tudi objavili, če jih boste delili z nami! Prinesite nam jih pokazat! Zdaj je naš muzej namreč spet lahko odprt!

 

Navdušeni smo, ker vas spet lahko povabimo na obisk! Če ste v zadnjih tednih potovali z nami in našim časovnim strojem, nam pokažite tudi, kako ste pobarvali našo pobarvanko in dobili boste majhno nagrado! J Dobrodošli torej na cilju, dobrodošli doma! V šestem največjem mestu v Sloveniji, v otrokom prijaznem UNICEF-ovem mestu, v občini po meri invalidov, v starosti prijaznem mestu, v mladim in branju prijazni občini, v energetsko najučinkovitejši in najbolj zeleni slovenski občini, v najvarnejšem slovenskem mestu, v najlepše urejenem in najbolj gostoljubnem mestu … V Velenju, kjer je živeti lepo!

 

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button