Potovanje s časovnim strojem: naše mesto v pradavnini in antiki

Mladi muzealci, pozor!

Pred nami je nov delovni in šolski teden, v katerem pa bo gotovo tudi prostega časa dovolj.

Če ga želite preživeti prijetno in koristno, poglejte, kaj smo za vas pripravili v Muzeju Velenje!

Nekaj zelo posebnega! Potovanje s časovnim strojem v preteklost našega mesta! Ja, in to tako, da lahko hkrati #ostanemodoma!

Ker bomo skupaj prehodili kar nekaj let (kaj nekaj, milijone let!), bomo potovali po etapah. Vsak ponedeljek vas povabimo na eno!

 

Začenjamo v pradavnini. Pojdite z nami!

Verjetno že poznate mastodonte, ki so po naši dolini lomastili pred približno tremi milijoni let … Ostanke teh daljnih sorodnikov današnjih slonov hranimo v našem muzeju! Nanje smo zelo ponosni. Ste vedeli, da so jih našli že pred 56. leti v bližini nekdanjega središča vasi Škale? Če bi jih našli danes, bi morali kopati zelo zelo blizu Velenjskega jezera … Starih Škal že dolgo ni več. Mastodont je bil sesalec, ki se je hranil z rastlinami. V naši dolini so našli kosti in zobe dveh različnih fosilnih trobčarjev. Veste, kaj pomeni, če je žival trobčar? Da ima rilec (trobec) in okle. Mastodonti so imeli dva zoba preobražena v okla. Lahko sta bila dolga tudi do 3 metre!

V kameni dobi so v Šaleški dolini že živeli tudi ljudje. V pripeti pobarvanki poiščite, v katerih jamah naše doline so našli njihovo orodje in orožje! Jama, ki se začne na črko M, je dostopna tudi za sprehajalce. Naredite si seznam zanimivosti v naši dolini, ki jih boste obiskali z družino, in nanj kar takoj vpišite to jamo! V naslednjih tednih boste od nas dobili še nekaj namigov za »terensko raziskovanje« Šaleške doline, če pa imate vi kakšno dobro idejo ali priljubljeno točko v domačem kraju, ki jo radi obiščete – podelite jo z nami! Lahko nam posredujete tudi kakšno fotografijo, risbo, kratek opis …

 

Pa se že približujemo času, o katerem ste verjetno že kar precej slišali – antiki. Ste, kajne? Veste, katera mesta so v antiki nosila imena Emona, Celeia, Poetovio? Če ne, raziščite! Zaradi številnih ostankov, ki so bili najdeni v naši dolini, vemo, da je bila Šaleška dolina obljudena tudi v času starih Rimljanov in Grkov. Po mnenju številnih zgodovinarjev je precej verjetno, da je na območju današnje Stare vasi tedaj stala rimska poštna postojanka. V pobarvanki lahko najdete njeno ime! In ob njem čelado rimskega vojaka. Pobarvajte jo in si jo morda poskusite tudi izdelati! Če vam uspe, bomo veseli kakšne fotografije z vašega potovanja v preteklost!

 

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button