Potovanje s časovnim strojem: naše mesto od renesanse do začetka 19. stoletja

Pozdravljeni, mladi muzealci!

 

Za nami so zelo, zelo posebni velikonočni prazniki! Ja, letošnji so bili zares drugačni in prav lahko, da se nam bodo ravno zato še toliko bolj vtisnili v spomin. Če ste pri vas doma naredili kakšne fotografije letošnjega drugačnega prazničnega dogajanja, jih bomo v muzeju zelo veseli! Pošljite nam jih!

 

Zdaj pa se z našim časovnim strojem odpravljamo naprej! Danes gremo v čas, ki mu pravimo renesansa. V zgodovinsko obdobje, ki sledi srednjemu veku. Le kaj se je takrat dogajalo v Šaleški dolini? Le zakaj je na današnji pobarvanki čarovniški klobuk? Hmmm, povedati nam želi, da so nekoč tudi v Šaleški dolini verjeli v čarovnice. In to tako zelo, da so tiste, ki so jih imeli za čarovnice, preganjali in jim sodili. Morda ste že slišali kaj o prvem čarovniškem procesu v Sloveniji, ko so v 15. stoletju v nam bližnjem Celju sodili Veroniki Deseniški. V Šaleški dolini pa so v čarovniškem procesu sodili moškemu, kar je bilo precej manj pogosto! Čarovništva so obtožili šaleškega graščaka Jurija Raumschussla, a so ga na koncu oprostili.  

 

Renesansa je močno zaznamovala umetnost in arhitekturo. Tako je tudi Velenjski grad, ki so ga različni lastniki od 13. stoletja naprej dograjevali, obnavljali in spreminjali, v 16. in v prvi polovici 17. stoletja dobil svojo današnjo podobo – podobo renesančne rezidence. Ko bo naš muzej spet odprt, vas bomo povabili na posebno raziskovanje gradu in njegovih najbolj skritih kotičkov – s karto v rokah! Za zdaj pa čim lepše pobarvajte naš grad v pobarvanki in nam – če nam še niste – pošljite kak vaš izdelek ali stvar, ki jo najdete doma, s podobo Velenjskega gradu! Ob tem vam zaupamo še eno posebnost Velenjskega gradu: z veličastnim obzidjem je bil res dobro varovana trdnjava. Zavzeti ga niso mogli niti med kmečkim uporom, ko so uporniki zavzeli vse gradove v Šaleški dolini razen Velenjskega in Šaleškega. Morda so se tudi zato ohranile nekatere drobne dragocenosti, najdene stoletja pozneje. Kakor na primer zanimiva slonokoščena sončna ura s Šaleškega gradu. Se morda spomnite še kakšne posebne najdbe s Šaleškega gradu? Ne? Kaj pa, če vam pomagamo in vas spomnimo, da smo na našem popotovanju po času prejšnji teden videli fotografijo pivske čaše s Šaleškega gradu? Uganite, kje lahko šaleško pivsko čašo vidite zdaj!

 

In že hitimo naprej! Na pobarvanki, ki nas pelje skozi zgodovino, lahko danes vidite kar dve risbi Velenjskega gradu in trga pod njim. Kaj mislite, koliko hiš je stalo ob vznožju Velenjskega gradu na začetku 19. stoletja? Sto, morda 200? Ne. Komaj 31! Si je kar težko predstavljati, kajne? Vemo tudi, da je tedaj v velenjskih hišah živelo 147 ljudi, ki so redili 30 konjev in 46 krav. Tisti čas se je precej hitreje kot Velenje razvijal sosednji trg Šoštanj, Velenje pa je prizadela tudi huda nesreča. Poglejte pobarvanko in hitro boste uganili, kakšna! Ja, leta 1801 je trg Velenje zajel požar! Vse hiše, takrat grajene pretežno iz lesa, so zgorele, a na pogorišču starih so hitro zrasle nove. Prepoznate to, ki so jo postavili na vzhodnem robu trga? Še vedno stoji pod Velenjskim gradom in vabi v Stari trg. Še vedno je lepa in veličastna, še vedno se imenuje Vila Bianca. Enkrat si jo bomo mladi muzealci ogledali skupaj!

 

Imejte se lepo, oglasite se nam kaj in – se vidimo čez teden dni, ko spet malo pobegnemo nazaj v času!

 

 

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button