Potovanje s časovnim strojem: naše mesto v 19. in na začetku 20. stoletja

Dragi mladi muzealci!

 

Še malo in doživeli bomo tudi prve počitnice v času epidemije! Čas tudi zdaj, ko se učimo in delamo doma, zelo hitro beži, kajne? Kakor naš časovni stroj, ki nas danes popelje že v 20. stoletje! Takrat je zraslo tudi naše mesto.

 

Gotovo ste že slišali koga reči, da je Velenje zraslo na premogu. Proti koncu 19. stoletja so v Šaleški dolini namreč odkrili bogato nahajališče lignita, najmlajše vrste premoga, in to je nadaljnji razvoj doline zelo zaznamovalo. Premogovnik so v Velenju odprli leta 1887. Kako se je v premogovniku delalo takrat, lahko danes vidite v Muzeju premogovništva Slovenije. Obiščite ga, ko bo spet odprt! Zna biti res nepozabna dogodivščina! V muzej se boste popeljali z dvigalom, ki je rudarje že vse od leta 1888 vozilo na delo pod zemeljsko površje. Zunanji del tega dvigala (stolp) lahko vidite na priloženi stari fotografiji Jaška Škale. V opuščenih rovih velenjskega premogovnika pa boste med drugim videli tudi jamske vozičke. Že danes si enega lahko ogledate na naši pobarvanki. In ga seveda tudi pobarvate!

 

Če imate doma košček risalnega ali pravega oglja, voziček pobarvajte z njim. Roke bodo sicer malo umazane, a to ne bo nič v primerjavi s tem, kako umazani od premogovega prahu so z dela prihajali rudarji!

 

Premog je bil tudi glavni »krivec«, da je v Velenje pred 120. leti pripeljal prvi vlak. Ste se že kdaj odpravili na pot iz Velenja z vlakom? Tudi to je nekaj, kar vsekakor morate doživeti, če še niste. Danes se iz Velenja sicer brez prestopanja najdlje lahko pripeljemo do Celja, od tam pa – pravzaprav kamorkoli!

 
Verjetno se sprašujete, kam so dali ves ta premog, ki so ga rudarji izkopali v Velenju. No, sprva so ga uporabljali kot gorivo za vlak, potem pa … Odgovor poiščite v pobarvanki! Hmmm, mogoče žarnica? Tako je. Žarnica! Večino premoga, ki so ga izkopali v Velenju, so že po prvi svetovni vojni uporabili za pridobivanje električne energije. V Velenju so termoelektrarno zgradili v letih 1927/1928. Z električno energijo je oskrbovala tudi druge slovenske kraje, tako da je bila Šaleška dolina za oskrbo Slovenije z elektriko pomembna že tedaj. Stavba stare velenjske termoelektrarne je še vedno lepa in mogočna, a žal opuščena. Kako je bila videti včasih, vam pove ena od priloženih fotografij.

 

Zelo zanimiva je tudi fotografija iz leta 1934, na kateri lahko vidimo notranjost stare velenjske elektrarne. Stavbe nekdanjih tovarn, elektrarn in podobnih obratov so del dragocene tehniške dediščine. Veseli smo lahko, da je Šaleška dolina bogata z njo. Potrudimo se, da jo bomo varovali in ohranili!


Mimogrede, poznate igro, ki se imenuje elektrika? Prav dobrodošla sprostitev za kakšen premor med delom in učenjem zna biti! Zelo zabavna! Povabite starše, brate in sestre ter se nasmejte z njimi!

 

Če igre ne poznate, nam pišite in vam pošljemo oziroma objavimo navodila. Sicer pa se spet »beremo« čez teden dni! Lepo se imejte do takrat!

 

 

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button