Potovanje s časovnim strojem: naše mesto v zgodnjem srednjem veku

Mladi muzealci, pozdravljeni!

 

Včeraj bi se morali srečati na naši tradicionalni pomladanski delavnici na Grilovi domačiji, kjer smo se zmeraj imeli lepo … A tudi kadar #ostanemodoma, se lahko srečamo. Pri tem nam pomaga tudi naš časovni stroj, ki nas vsak ponedeljek vabi na novo potepanje!

 

Tokrat gremo v srednji vek!

 

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za srednji vek? Seveda, na gradove! V srednjem veku so jih gradili predvsem zaradi obrambe, a so v njih seveda tudi živeli. Gradovi so bili za našo dolino še posebej pomembi. Šaleška dolina je namreč svoje ime dobila ravno po enem izmed njih, kar je prava redkost! A po katerem gradu? Ja, po tistem, ki ga najdete na naši današnji pobarvanki. Pobarvajte njegov stolp tako, kot vam je najbolj všeč! Šaleški grad je bil v 12. stoletju postavljen kot prvi grad v naši dolini. Takrat je bil mnogo večji. Sestavljali so ga stanovanjski objekti, pomol in gospodarska poslopja. To, kar vidimo danes, je le ostanek njegovega stolpa. Ki pa je zelo dragocen! Je namreč eden zelo redkih grajskih stolpov s trikotno obliko. Če boste odkrili, kje je še kakšen trikotni grajski stolp, ste vabljeni, da nam to sporočite. Za nagrado vam bomo poslali drobno nagrado!

 

V Šaleški dolini je bilo precej gradov. Toliko, da so ji rekli tudi “dolina gradov”. Zagotovo jih kar nekaj poznate tudi vi, mladi muzealci! Na spodaj pripetem zemljevidu Šaleške doline jih poskusite označiti. Povabite k igri tudi druge člane družine! Na zemljevidu označite tudi lokacijo vašega doma. In že se lahko podate na sprehod do šaleških gradov in njihovih ostankov. Pa četudi le s prstom, barvico, figuricami … Predvsem se na pot odpravite z veliko domišljije! Boste videli, da je lahko prav zabavno!

 

Ko boste imeli priložnost, se lahko po Pozojevi grajski poti sprehodite tudi zares. Zberite vse žige in si dobro oglejte table, postavljene pri posameznih gradovih!

 

Zdaj pa v pobarvanki poiščite letnico 1264. Za zgodovino Velenja je zelo pomembna! Leta 1264 se je v enem od dokumentov namreč prvič pojavilo ime Velenje, ki so ga takrat zapisali Weln. Kaj pomeni “veln”, boste prav tako razvozlali s pomočjo pobarvanke. Vi pa poskušajte najti trik, s pomočjo katerega bi si najlaže zapomnili letnico prve omembe Velenja! Morda jo lahko kdaj uporabite za geslo. Psssst! 😉

 

Velenje je bilo v času prve omembe še manjši trg. Približno takrat kot se je oblikoval trg, pa je bil zgrajen tudi Velenjski grad. Ste že zasledili, da Velenjski grad letos praznuje? Ravno letos bo minilo 750 let od dne, ko je bil v neki listini prvič posredno omenjen. To veličastno obletnico bomo proslavili tudi z razstavo podob gradu, ki jih boste ustvarili mladi muzealci in vaši vrstniki! Prijazno povabljeni, da za razstavo prispevate tudi vaše izdelke! Najprej jih bomo »razstavili« na spletu, ko bo muzej spet odprt, pa bomo naredili še »pravo razstavo« na Velenjskem gradu!

 

Ko se čez teden dni spet odpravimo na popotovanje v zgodovino, boste izvedeli še veliko zanimivosti o Velenjskem gradu in o tem, kako so v njem živeli nekoč! Se torej vidimo naslednji ponedeljek! Do takrat pa – imejte se lepo in ostanite zdravi! Pa oglasite se nam s kakšnim vašim izdelkom, domislico, raziskovalnim rezultatom! Zelo vas bomo veseli!

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button