Pravljični nedeljski dopoldnevi na Velenjskem gradu: pripoveduje Marija Boruta
- Ob
- Velenjski grad
V naše mesto, domove in naš muzej prihaja praznični čas. Vsako leto smo otroke v adventnem času vabili na pravljične nedeljske dopoldneve na Velenjski grad . Ker letos to žal ni mogoče, bomo pravljice iz posebnega grajskega pravljičnega kotička pripeljali kar v vaše domove. Vsako adventno nedeljo ste prijazno vabljeni, da jim prisluhnete. Slišali boste dolinsko bajko in pravljico po izboru gosta.
______________________________________________________
Nedeljska muzejska ustvarjalnica
MEDENJAKI
Potrebujete:
200 g masla, 500 g medu, 250 g sladkorja, 1 paket začimb za medenjake ali malo cimeta, kardamoma, ingverja, klinčkov, 15 g grenkega kakava, 1200 g moke, 2 jajci, ščepec soli, valjar, modelčke za piškote.
200 g masla, 500 g medu, 250 g sladkorja, 1 paket začimb za medenjake ali malo cimeta, kardamoma, ingverja, klinčkov, 15 g grenkega kakava, 1200 g moke, 2 jajci, ščepec soli, valjar, modelčke za piškote.
Postopek izdelave medenjakov je zelo preprost. Najprej v loncu skupaj pogrejte maslo, med, sladkor, kakav in začimbe. Med gretjem je treba zmes mešati, ko zavre, pa lonec odstavimo z ognja ter počakamo, da se zmes ohladi. Nato vanjo vmešamo jajci, moko in pecilni prašek. Mesimo toliko časa, da nastane testo, ki se ne lepi na roke. Če je potrebno, dodamo še malo moke. Medenjake lahko oblikujemo in spečemo takoj, če pa testo pustimo nekaj ur počivati, bodo še boljši.
Testo razvaljamo na pomokani deski ali mizi, z modelčki oblikujemo medenjake in jih na peki papirju ali pomokanem pekaču damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo jih približno xy minut. Ker so medenjaki hitro pečeni, jih je priporočljivo med pečenjem večkrat preveriti, da jih ne bi preveč zapekli.
Če boste medenjake obešali na smrečico, v testo s slamico ali paličico ali čim drugim naredite luknjice za obešanje.
Vroči medenjaki so mehki, z ohlajanjem pa se strdijo. Če želite, jih lahko okrasite s premazom iz sladkorja v prahu in limoninega soka, ki je bolj prozoren ali s premazom iz sladkorja v prahu, limoninega soka in beljaka, ki je bolj snežno bel.
Medenjaki so pecivo z dolgim rokom trajanja. Enako dobri so tudi še čez mesec dni. Če jih seveda ne zmanjka prej! 😊
Facebook
Email
Javno vodstvo po muzeju na Velenjskem gradu
5. novembra 2024
17:00
Javno vodstvo po razstavi Igre moje mladosti
30. avgusta 2024
17:00
Strokovno vodstvo po Muzeju usnjarstva na Slovenskem
2. oktobra 2024
17:00
Javno vodstvo po Muzeju usnjarstva na Slovenskem
6. novembra 2024
17:00
Dan odprtih vrat Muzeja Velenje za učitelje
28. avgusta 2024
10:00
Odprtje in javno vodstvo po razstavi En kovač konja kuje, kol’ko žebljev potrebuje?
25. septembra 2024
18:00
Odprtje fotografske razstave Simona Konečnika
16. avgusta 2024
19:00
Rezultati Pikinega fotografskega natečaja Na zeleno barvam svet
29. avgusta 2024
10:00
Odprtje fotografske razstave Srebrni vrt Grilove domačije
4. oktobra 2024
19:00
Torkove igrarije: Igre moje mladosti
13. avgusta 2024
16:30
Počitniški tabor Kjer so lomastili mastodonti
28. avgusta 2024
8:00
Odprtje Pikine fotografske razstave in gostujoče razstave Maček Muri in muca Maca (1984 – …)
30. avgusta 2024
18:00
Poletne filmske projekcije Potopljeni spomini: Družmirje
22. avgusta 2024
21:00
Projekcija dokumentarnega filma Zgodovina planinstva v zahodnem delu Šaleške doline
24. septembra 2024
18:00
Teden otroka v Muzeju Velenje
7. oktobra 2024
10:00
Slavnostna akademija ob 30. obletnici Šaleškega muzejskega in zgodovinskega društva
21. oktobra 2024
18:00
Podaljšan rok Pikinega fotografskega natečaja “Na zeleno barvam svet”
26. avgusta 2024
10:00