Pravljični nedeljski dopoldnevi na Velenjskem gradu: pripoveduje Marija Boruta

V naše mesto, domove in naš muzej prihaja praznični čas. Vsako leto smo otroke v adventnem času vabili na pravljične nedeljske dopoldneve na Velenjski grad 🏰. Ker letos to žal ni mogoče, bomo pravljice iz posebnega grajskega pravljičnega kotička pripeljali kar v vaše domove. Vsako adventno nedeljo ste prijazno vabljeni, da jim prisluhnete. Slišali boste dolinsko bajko in pravljico po izboru gosta.

 

______________________________________________________

⛄️ Nedeljska muzejska ustvarjalnica ⛄️

MEDENJAKI

Potrebujete:
200 g masla, 500 g medu, 250 g sladkorja, 1 paket začimb za medenjake ali malo cimeta, kardamoma, ingverja, klinčkov, 15 g grenkega kakava, 1200 g moke, 2 jajci, ščepec soli, valjar, modelčke za piškote.

Postopek izdelave medenjakov je zelo preprost. Najprej v loncu skupaj pogrejte maslo, med, sladkor, kakav in začimbe. Med gretjem je treba zmes mešati, ko zavre, pa lonec odstavimo z ognja ter počakamo, da se zmes ohladi. Nato vanjo vmešamo jajci, moko in pecilni prašek. Mesimo toliko časa, da nastane testo, ki se ne lepi na roke. Če je potrebno, dodamo še malo moke. Medenjake lahko oblikujemo in spečemo takoj, če pa testo pustimo nekaj ur počivati, bodo še boljši.
Testo razvaljamo na pomokani deski ali mizi, z modelčki oblikujemo medenjake in jih na peki papirju ali pomokanem pekaču damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo jih približno xy minut. Ker so medenjaki hitro pečeni, jih je priporočljivo med pečenjem večkrat preveriti, da jih ne bi preveč zapekli.
Če boste medenjake obešali na smrečico, v testo s slamico ali paličico ali čim drugim naredite luknjice za obešanje.
Vroči medenjaki so mehki, z ohlajanjem pa se strdijo. Če želite, jih lahko okrasite s premazom iz sladkorja v prahu in limoninega soka, ki je bolj prozoren ali s premazom iz sladkorja v prahu, limoninega soka in beljaka, ki je bolj snežno bel.
Medenjaki so pecivo z dolgim rokom trajanja. Enako dobri so tudi še čez mesec dni. Če jih seveda ne zmanjka prej! 😊
 
 
Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button