Pravljični nedeljski dopoldnevi na Velenjskem gradu: pripoveduje Marija Boruta
- Ob
- Velenjski grad
V naše mesto, domove in naš muzej prihaja praznični čas. Vsako leto smo otroke v adventnem času vabili na pravljične nedeljske dopoldneve na Velenjski grad . Ker letos to žal ni mogoče, bomo pravljice iz posebnega grajskega pravljičnega kotička pripeljali kar v vaše domove. Vsako adventno nedeljo ste prijazno vabljeni, da jim prisluhnete. Slišali boste dolinsko bajko in pravljico po izboru gosta.
______________________________________________________
Nedeljska muzejska ustvarjalnica
MEDENJAKI
Potrebujete:
200 g masla, 500 g medu, 250 g sladkorja, 1 paket začimb za medenjake ali malo cimeta, kardamoma, ingverja, klinčkov, 15 g grenkega kakava, 1200 g moke, 2 jajci, ščepec soli, valjar, modelčke za piškote.
200 g masla, 500 g medu, 250 g sladkorja, 1 paket začimb za medenjake ali malo cimeta, kardamoma, ingverja, klinčkov, 15 g grenkega kakava, 1200 g moke, 2 jajci, ščepec soli, valjar, modelčke za piškote.
Postopek izdelave medenjakov je zelo preprost. Najprej v loncu skupaj pogrejte maslo, med, sladkor, kakav in začimbe. Med gretjem je treba zmes mešati, ko zavre, pa lonec odstavimo z ognja ter počakamo, da se zmes ohladi. Nato vanjo vmešamo jajci, moko in pecilni prašek. Mesimo toliko časa, da nastane testo, ki se ne lepi na roke. Če je potrebno, dodamo še malo moke. Medenjake lahko oblikujemo in spečemo takoj, če pa testo pustimo nekaj ur počivati, bodo še boljši.
Testo razvaljamo na pomokani deski ali mizi, z modelčki oblikujemo medenjake in jih na peki papirju ali pomokanem pekaču damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo jih približno xy minut. Ker so medenjaki hitro pečeni, jih je priporočljivo med pečenjem večkrat preveriti, da jih ne bi preveč zapekli.
Če boste medenjake obešali na smrečico, v testo s slamico ali paličico ali čim drugim naredite luknjice za obešanje.
Vroči medenjaki so mehki, z ohlajanjem pa se strdijo. Če želite, jih lahko okrasite s premazom iz sladkorja v prahu in limoninega soka, ki je bolj prozoren ali s premazom iz sladkorja v prahu, limoninega soka in beljaka, ki je bolj snežno bel.
Medenjaki so pecivo z dolgim rokom trajanja. Enako dobri so tudi še čez mesec dni. Če jih seveda ne zmanjka prej! 😊
Facebook
Email
Mladi muzealci: Pustovanje
11. februarja 2024
10:00
Predstavitev knjige Potopljeni spomini
28. marca 2024
18:00
Predstavitev knjige V kastroli Cecilije Lempl
24. marca 2024
17:00
Javno vodstvo po razstavi Šaleška planinska pot 50 let
2. aprila 2024
17:00
Velikonočni prazniki v Muzeju Velenje
31. marca 2024
10:00
Predavanje dr. Boža Repeta: Trideset let samostojnosti Slovenije
9. aprila 2024
18:00
7. mednarodna konferenca Sodobni izzivi teorije in prakse muzejske pedagogike
18. aprila 2024
10:00
Odprtje razstave Šaleška planinska pot
22. marca 2024
17:00
Odprtje fotografske razstave Vida Sajka
23. februarja 2024
19:00
Odprtje razstave Marjana Klepca
22. marca 2024
19:00
Odprtje razstave 120 let Planinskega društva Šoštanj
5. marca 2024
17:30
Klepet pod Pustim gradom: Miro Perovec
29. februarja 2024
18:00
Od glažute do steklarne: predavanje Jožeta Rataja
20. marca 2024
18:00
Javno vodstvo po stalni razstavi Cirila Cesarja
5. marca 2024
17:00
Poletni odpiralni čas Muzeja Velenje
1. aprila 2024
10:00
Mladi muzealci: Igre moje mladosti
21. aprila 2024
10:00
Muzejski odmevi EP.36 – Goreti Gorenje
30. januarja 2024
10:00
Muzejski odmevi EP.37 – Pogovor s kustosinjo Galerije Velenje Kornelijo Križnič
20. februarja 2024
10:00
Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov
19. februarja 2024
10:00