Pravljični nedeljski dopoldnevi na Velenjskem gradu: pripoveduje Marija Boruta
- Ob
- Velenjski grad
V naše mesto, domove in naš muzej prihaja praznični čas. Vsako leto smo otroke v adventnem času vabili na pravljične nedeljske dopoldneve na Velenjski grad . Ker letos to žal ni mogoče, bomo pravljice iz posebnega grajskega pravljičnega kotička pripeljali kar v vaše domove. Vsako adventno nedeljo ste prijazno vabljeni, da jim prisluhnete. Slišali boste dolinsko bajko in pravljico po izboru gosta.
______________________________________________________
Nedeljska muzejska ustvarjalnica
MEDENJAKI
Potrebujete:
200 g masla, 500 g medu, 250 g sladkorja, 1 paket začimb za medenjake ali malo cimeta, kardamoma, ingverja, klinčkov, 15 g grenkega kakava, 1200 g moke, 2 jajci, ščepec soli, valjar, modelčke za piškote.
200 g masla, 500 g medu, 250 g sladkorja, 1 paket začimb za medenjake ali malo cimeta, kardamoma, ingverja, klinčkov, 15 g grenkega kakava, 1200 g moke, 2 jajci, ščepec soli, valjar, modelčke za piškote.
Postopek izdelave medenjakov je zelo preprost. Najprej v loncu skupaj pogrejte maslo, med, sladkor, kakav in začimbe. Med gretjem je treba zmes mešati, ko zavre, pa lonec odstavimo z ognja ter počakamo, da se zmes ohladi. Nato vanjo vmešamo jajci, moko in pecilni prašek. Mesimo toliko časa, da nastane testo, ki se ne lepi na roke. Če je potrebno, dodamo še malo moke. Medenjake lahko oblikujemo in spečemo takoj, če pa testo pustimo nekaj ur počivati, bodo še boljši.
Testo razvaljamo na pomokani deski ali mizi, z modelčki oblikujemo medenjake in jih na peki papirju ali pomokanem pekaču damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo jih približno xy minut. Ker so medenjaki hitro pečeni, jih je priporočljivo med pečenjem večkrat preveriti, da jih ne bi preveč zapekli.
Če boste medenjake obešali na smrečico, v testo s slamico ali paličico ali čim drugim naredite luknjice za obešanje.
Vroči medenjaki so mehki, z ohlajanjem pa se strdijo. Če želite, jih lahko okrasite s premazom iz sladkorja v prahu in limoninega soka, ki je bolj prozoren ali s premazom iz sladkorja v prahu, limoninega soka in beljaka, ki je bolj snežno bel.
Medenjaki so pecivo z dolgim rokom trajanja. Enako dobri so tudi še čez mesec dni. Če jih seveda ne zmanjka prej! 😊









Facebook
Email
Mladi muzealci: Kaj se skriva v nevestini bali?
16. februarja 2025
10:00
Mladi muzealci: En kovač konja kuje, kol’ko žebljev potrebuje?
17. novembra 2024
10:00
Pogovor z Andrejem Grebenškom o Stari vasi in Starovaščanih
10. decembra 2024
17:00
Javno vodstvo po stalni razstavi Umetniška zbirka Galerije Velenje 20./21. stoletje
7. januarja 2025
17:00
Strokovno vodstvo po Muzeju usnjarstva na Slovenskem
8. januarja 2025
17:00
Tematsko vodenje Muzej usnjarstva na Slovenskem in arhitekturna zasnova Šoštanja
15. februarja 2025
10:00
Odprtje razstave Sokoli v Šoštanju in 100 let Sokolskega doma
4. decembra 2024
15:30
Odprtje razstave tradicionalnih litovskih slamnatih okraskov
1. decembra 2024
14:00
Odprtje fotografske razstave Andreje Ravnak
20. decembra 2024
19:00
Odprtje fotografske razstave Ive Suhodolnik Gregorin
31. januarja 2025
19:00
Odprtje fotografske razstave Eliane Colzani
15. novembra 2024
19:00
Projekcija dokumentarnega filma Zgodovina planinstva v zahodnem delu Šaleške doline
11. decembra 2024
18:00
Večer partizanskih pesmi
14. decembra 2024
18:00
Klepet pod Pustim gradom: Vilma Fece
19. decembra 2024
18:00
Klepet pod Pustim gradom: Matjaž Cesar
30. januarja 2025
18:00
Klepet pod Pustim gradom: Gregor Rupnik
28. novembra 2024
18:00
Klepet pod arkadami: Mirko Sajko
26. novembra 2024
17:00
Klepet pod arkadami: Jože Lekše
28. januarja 2025
17:00
Velenjske praznične skrivnosti
10. decembra 2024
17:00
Pravljično nedeljsko dopoldne
22. decembra 2024
10:00
Pravljično nedeljsko dopoldne
15. decembra 2024
10:00
Pravljično nedeljsko dopoldne
1. decembra 2024
10:00
Praznični delovni čas
22. decembra 2024
12:00