Majda Kurnik 1920–1967


Pričujoča zbirka predstavlja umetnico z njenimi najbolj prepoznavnimi sklopi umetniških del, ki so bila odkupljena in poklonjena od njenega življenjskega spremljevalca in njegove dedinje.

Slovenija je premalo poznala to izjemno slikarko in intelektualko, ki je združevala več umetniških talentov, glasbo, igro in slikarstvo. Odločila se je za slikarstvo. 

Prva akademska slikarka iz Šaleške doline, je bila rojena 2. avgusta 1920 v Škalah pri Velenju. Leta 1941 konča učiteljišče v Ljubljani. Še istega leta je njena družina izseljena v Srbijo in ona ji sledi. 1942-43 obiskuje slikarsko šolo Mladena Josića. Leta 1943 se vpiše na Akademijo v Beogradu. Leto kasneje se vključi v NOB in ostane do osvoboditve. 1949. leta konča likovno akademijo. 1949-51 je sodelavka mojstrske delavnice Mileta Milunovića. Leta 1951 in 1960 je na študijskih potovanjih v Španiji, Italiji in Franciji. Prvo samostojno razstavo ima 1953 v Beogradu. 1963 zboli za rakom in umre 28. maja 1967  v Beogradu. Pokopana je v Podkraju pri Velenju.

Vsaka risba, skica ali slika je naslikana ali narisana s polno energije in prežeta z upodobljenčevim duhom, ki nam še danes približuje nezmotljivost njene intuitivne predstavnosti. Figure, ki se pojavljajo ob tihožitjih, so podrejene slikarski atmosferi in so bliže literarnim kot slikarskim elementom. Njeno ustvarjalno vodilo so očitno bili slikanje ter občutja in ne racionalnost mišljenja. V ozadju vsega je čutiti delček njene biti, ki je živela in čutila s Slovenijo, predvsem v krajinah, ki jih ni nikoli jasno definirala. 

Kurnikova se je napajala v dramatičnem intimizmu manierističnega mojstra El Greca, ki je izstopal iz renesančnega idealizma, tako kot je Kurnikova iz socialističnega realizma. S pretanjenim čutom je izpeljevala najgloblje zapredene skrivnosti življenja in slikarskega uroka. 

V abstrahiranih utrinkih vsakdanjih zapisov portretiranih, asociativnih prizorov dnevnih dogajanj v naravi, mestu, prostoru ali irealnosti je pričarala vzdušje lahkotne odmaknjenosti. 

Pokaži več Pokaži manj
Call Now Button
Accessibility
Scroll to Top