Mastodonti

V prostorih nekdanje konjušnice je predstavljena paleontološka najdba ostankov dveh vrst mastodontov, daljnih sorodnikov današnjega slona, ki so jih leta 1964 leta našli v Škalah pri Velenju.
Te živali so lomastile po Šaleški dolini pred približno tremi milijoni let. Največ pozornosti pritegne plastika mastodonta v naravni velikosti, ki jo je iz poliestrske mase izdelala akademska kiparka Dora Novšak.
V vitrinah so razstavljene kosti mastodontov. Preko stene je napeta impresivna oljna slika Tomaža Perka, ki upodablja Šaleško dolino v začetku ledene dobe.

Področje vasi Škale je bilo prvo, zaradi posledic pridobivanja premoga v Šaleški dolini, degradirano območje, katerega najvidnejša pokrajinska sprememba je bila nastanek treh jezer: Škalskega, Velenjskega in Družmirskega oz. Šoštanjskega. Prvo, Škalsko jezero je začelo nastajati v začetku 50-tih let prejšnjega stoletja, območje pa se je nato zaradi ugrezanja terena silovito spreminjalo še vsaj do začetka 70-tih let, zato je bilo potrebno v okolici jezera redno izvajati razna sanacijska zemeljska dela. 1. avgusta leta 1964 je voznik buldožerja Štefan Borovnik prvič opazil nenavadne kosti v zemlji ter jih shranil. Tej prvi najdbi so nato v septembru in oktobru sledile še tri in vodstvo velenjskega premogovnika je sklenilo o nenavadnih najdbah obvestiti ustrezne strokovne institucije v Ljubljani.

Sistematično izkopavanje ostankov mastodonta so nato nadaljevali strokovnjaki z Inštituta za geologijo Univerze v Ljubljani, prepariranje najdb pa so opravili konservatorji Narodnega muzeja v Ljubljani. Znanstveno jih je obdelal akademik dr. Ivan Rakovec. Fosilne ostanke cvetnega prahu iz najdišč je določil dr. Alojz Šircelj in tako predstavil rastlinsko odejo v Šaleški dolini, ko so tam živeli mastodonti. Velenjska najdba mastodonta ni edina v Sloveniji, je pa pomembna, saj tako bogatih ostankov te živali drugje niso našli ali pa so bili ti ostanki uničeni. Med drugim so ostanke mastodontov v Sloveniji našli še v Radgoni, Slovenski Bistrici, pri sv. Andražu v Slovenskih Goricah in v bližini Lendave.

Pokaži več Pokaži manj
Call Now Button
Accessibility
Scroll to Top