Mojster fotografije Volbenk Pajk

 

Razstava predstavlja zanimivo življenje ter poklicno pot znanega in priznanega velenjskega fotografskega mojstra Volbenka Pajka. S postavitvijo fotografskih predmetov in opreme, ki jo je mojster Pajk uporabljal pri svojem delu, razstava v petih korakih prikazuje tudi postopek razvijanja srebrnoželatinske črno-bele fotografije: 1. razvijanje fotografskega filma, 2. retuširanje negativov na retuširnem stojalu, 3. osvetljevanje fotografije s povečevalnikom, 4. razvijanje fotografije in 5. sušenje fotografije.

Poklicna pot mojstra Pajka se je začela v Zagrebu, kjer se je izučil fotografske obrti pri Gjuru Reputinu. Leta 1935 je odprl svoj fotografski atelje ‘PAVO’ v Nazarjah, kasneje se je preselil v Mozirje in atelje preimenoval v ‘Foto Pajk’.

Čas 2. svetovne vojne je preživel na Dunaju, kjer se je zaposlil kot fotografski pomočnik v ateljeju Fritza Voigtländerja. Na Dunaju je študiral tudi barvno fotografijo na Staatliche Graphische Lehr- und Versuchanstalt. Po vojni se je vrnil v Mozirje.

Opravil je tri mojstrske izpite, leta 1937 v Zagrebu, leta 1944 na Dunaju in leta 1947 v Ljubljani. Leta 1948 je v Velenju odprl podružnico ateljeja, 1952 pa je svojo obrt dokončno preselil v Velenje. Vse do upokojitve leta 1985 je s fotoaparatom dokumentiral gradnjo, razvoj in dogodke v Velenju. V njegov atelje, ki je deloval pod njegovim vodstvom vse do leta 2002, pa so se fotografirale številne generacije Velenjčanov. Tako njegova fotografska zapuščina predstavlja neprecenljiv dokument preteklosti modernističnega mesta Velenje in njegovih prebivalcev.

 

 

Call Now Button
Accessibility
Scroll to Top