Muzej Velenje prejemnik posebnega odličja 9. nagrade ŽIVA za najboljši slovanski muzej

Med 2. in 4. oktobrom je na Bratislavskem gradu na Slovaškem potekala 9. mednarodna konferenca in podelitev nagrade Živa za najboljši slovanski muzej. Na slavnostni podelitvi nagrade je Muzej Velenje prejel posebno priznanje za vodenje in učinkovitost ekipe. Nagrado za najboljši slovanski muzej je prejel Narodni muzej Leskovec iz Srbije, za najboljši kulturni in naravni spomenik pa hrvaški Center za interpretacijo pomorske dediščine DUBoak iz Malinske. Podeljena so bila še posebna priznanja za pripovedništvo, ustvarjalnost, trajnostno delovanje in odprtost ter pozornost za obiskovalce.

 

Nagrada, ki jo podeljuje Forum slovanskih kultur, velja za odmevno in prestižno nagrado na področju muzealstva in veliko priznanje s strani stroke. Nagrada Živa je nastala leta 2012 na pobudo direktorice Foruma slovanskih kultur dr. Andreje Rihter. Nagrada je poimenovana po slovanski boginji Živi, ki predstavlja načelo življenja, lepote, vitalnosti in plodnosti. Namenjena je prepoznavanju kulturne dediščine in počastitvi dosežkov najboljših muzejskih praks v slovanskih državah.

Letos je bilo za nagrado Živa nominiranih skupaj 24 muzejev iz 10 držav. V procesu ocenjevanja so nominirane muzeje v živo obiskali tudi člani mednarodne komisije in tako celostno ocenili njihovo delovanje. Muzej Velenje sta v mesecu maju obiskali dve predstavnici žirije – Dr. Ekaterina Djoumalieva, direktorica Direktorata za kulturno dediščino, muzeje in vizualne umetnosti Ministrstva za kulturo Republike Bolgarije ter Elia Vlachou (Grčija) iz združenja EMA, strokovnjakinja za muzeje in prav tako predsednica žirije.

 

Odličje za vodenje in učinkovitost ekipe je izjemno priznanje za celotno ekipo Muzeja Velenje ter njihovo direktorico Tanjo Verboten. V muzeju verjamejo, da je dobro in učinkovito delovanje ekipe ključ do uspešnega delovanja organizacije. Na področju muzealstva, ki vključuje izredno široko paleto znanj in veščin, je dobro delovanje kolektiva še toliko bolj pomembno. Muzej Velenje deluje na področju Mestne občine Velenje, Občine Šoštanj in Občine Šmartno ob Paki, s svojo dejavnostjo pokriva enajst enot, na ogled ponuja številne stalne razstave, razstavišča na prostem, je upravljalec treh gradov in graščin, v strokovnem delu pa se posveča raznolikim področjem zgodovine, etnologije, naravoslovja, tehnike in umetnosti.  Za dobro delo na tako širokem področju je izredno pomembno uspešno delovanje muzejskega kolektiva.

Podeljeno priznanje za vodenje in učinkovitost ekipe v Muzeju Velenje štejejo kot pomembno priznanje za delo njihove direktorice. Tanja Verboten je nastopila mesto direktorice muzeja 1. julija 2021. Po izobrazbi etnologinja in kulturna antropologinja, je del ekipe Muzeja Velenje že 15 let. V muzeju je delovala kot kustosinja pedagoginja ter predstavnica za stike z javnostmi ter kot kustosinja etnologinja. Je odgovorna kustosinja celovite prenove stalne razstave Mastodonti, prav tako tudi skrbnica zbirke Afrika. Dediščino afriške zbirke češkega kiparja in raziskovalca Františka Foita raziskuje in predstavlja javnosti v sodelovanju s številnimi drugimi  institucijami v Sloveniji in v tujini. Njene odlične vodstvene sposobnosti so bile tako opažene s strani mednarodne muzealske skupnosti, za kar so v muzeju izredno veseli.

Utemeljitev priznanja za vodenje in učinkovitost ekipe

Majhna, a vsestransko nadarjena ekipa muzeja brezhibno deluje skupaj pod vodstvom navdihnjene in navdihujoče direktorice, ki iz vsakega od sodelavcev potegne najboljše. Usklajeno delovanje zagotavlja splošno učinkovitost upravljanja virov pri vodenju institucije ter zbiranju, raziskovanju ter predstavljanju kulturne in naravne dediščine velikega območja, vključno z različnimi stalnimi razstavnimi prostori in ločenimi enotami.

V tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo, nacionalnimi in mednarodnimi organizacijami muzej vlaga vsa razpoložljiva sredstva, da bi pritegnil nove člane ekipe in prostovoljce. Zaposleni uporabljajo svoje talente in interese za izvajanje inovativnih in privlačnih dejavnosti s katerimi krepijo izkušnjo obiskovalcev in si aktivno prizadevajo pritegniti potencialno javnost.

Žirija je soglasno pohvalila skupno predanost ekipe in njihova izjemna prizadevanja pri doseganju odličnih rezultatov na vseh področjih delovanja muzeja.

 

 

V okviru slavnostnega dogodka na Bratislavskem gradu, ki se je končal 4. oktobra z razglasitvijo nagrajencev Živa 2023, je potekala tudi mednarodna konferenca s predstavitvijo 24 nominiranih muzejev, z okroglimi mizami in predavanji ter muzejsko »tržnico« namenjeno mreženju in povezovanju prisotnih muzejev. Dogodek je organiziral Forum slovanskih kultur v sodelovanju s Slovaškim narodnim muzejem. Prireditev je odprla ga. Silvia Hroncová, ministrica za kulturo Republike Slovaške. Dogodka so se udeležili tudi veleposlaniki Slovenije, Ukrajine ter predstavnica Ministrstva za kulturo Republike Srbije.

Forum slovanski kultur je pomembna nadnacionalno kulturna platforma, ki pospešuje dialog, komuniciranje in mreženje, izmenjavo idej, znanja in izkušenj na področju varstva in promocije muzejskih zbirk ter storitev, prepoznavanja in zadovoljevanja potreb družbe, inovativnosti, ustvarjalnosti, sodelovanja in vključenosti. Forum slovanskih kultur povezuje in predstavlja slovansko kulturo, znanost in umetnost, njen ustvarjalni naboj in dediščino.

Accessibility
Call Now Button