Spletna akcija Naprej v preteklost

Med 4. in 10. decembrom bo potekala tradicionalna spletna akcija slovenskih muzejev in galerij Naprej v preteklost, ki jo že več let organizira Skupnost muzejev Slovenije in Služba za premično dediščino in muzeje. Z akcijo opozarjajo na bogastvo, ki ga ponujajo naši muzeji ter na dejstvo, da so muzeji zanimivi, zabavni ter varni prostori učenja in zabave.

Na decembrski akciji bodo muzeji in galerije predstavljali muzejske vsebine, ki bodo nosile ključnike #zimazimabela, #muzejindobropočutje in #muzejintrajnostnirazvoj.

 

Muzej Velenje je za akcijo pripravil tematski sklop spletnih objav z naslovom Zimski pozdrav iz preteklosti, v okviru katerega bodo od 4. do 10. decembra objavljali stare fotografije Šaleške doline s snežno prevleko. 8. decembra, pa bodo ob 17. uri na spletu objavili posnetek, ki so ga  naslovili Kdo žganje kuha? Postopki žganjekuhe na Grilovi domačiji.

Posebej za akcijo Naprej v preteklost so velenjski muzealci pripravili video posnetek, ki bi lahko nagovarjal pod ključnikom #muzejindobropočutje. Ekipa Muzeja Velenje je tokrat na terenu posnela etnografski film, ki prikazuje postopek pridobivanja naravnega žganja z destilacijo prevretih sadnih tropin. Žganjekuha je bila nekoč tudi obrtna dejavnost, danes pa je ena od dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, najpogosteje za lastne potrebe. Svoje znanje žganjekuhe je delil Jože Laubenstein, večletni ljubiteljski sodelavec pri muzejskih programih na Grilovi domačiji.

 

Accessibility
Call Now Button