Boben Hitlerjeve mladine (Hitlerjugend)

Velenje, 1941–1945

Manjši boben okrogle oblike je izdelan iz lesa in kovine, opni sta iz živalske kože. Okrasni lesen rob krasi vzorec iz rdečih in belih trikotnikov. Boben ima ohranjen usnjen pas, s katerim si je bobnar opasal boben, na katerega je igral z dvema bobnarskima palicama, ki nista ohranjeni. Tovrstne male ali vojaške bobne so v času Tretjega rajha uporabljali fantje iz organizacije Hitlerjeve mladine (Hitlerjugend). Mladinska nacistična organizacija, ki je bila ustanovljena v dvajsetih letih 20. stoletja, je vključevala fante med 14. in 18. letom starosti z namenom širjenja nacistične ideologije in vojaškega urjenja fantov kot bodočih borcev in vojakov Hitlerjeve Nemčije.
Nacisti so lokalne oddelke organizacije vzpostavili tudi na nekaterih okupiranih območjih med drugo svetovno vojno, med drugim tudi na okupiranih delih Slovenije (Gorenjska, Koroška, Štajerska). Boben je uporabljala nemška mladina v Velenju.

 

Literatura: Darko Knez, Instrumentalna dediščina. Glasbila in glasbeni avtomati iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, Ljubljana: Narodni muzej, 2017, str. 220–226; Holocaust Encyclopedaia – Hitler Youth. Dostopno na:
https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/hitler-youth-2
(19. 12. 2022).

 

Zbirka: NOB, inv. št. MV; NOB-1

 

✒️ Mateja Medved, muzejska svetovalka

📷 Tanja Verboten

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button