Grabljice ali "rifelj" za nabiranje borovnic

Kavčnikova domačija, 20. stoletje

Grabljice oziroma »rifelj« za borovnice je pripomoček za ročno obiranje oziroma smukanje borovnic. Ima kovinske zobe, s katerimi so lažje ločili borovnice od zelenja.

Nabiralništvo gozdnih sadežev je bilo od nekdaj eden od možnih dodatnih virov prehranjevanja in zaslužka. V juniju, v višjih legah tudi v začetku julija se nabira predvsem borovnice. Iz svežih borovnic kuhamo marmelade, kompote ali sokove. Liste in (posušene) jagode se že od nekdaj uporablja v ljudskem zdravilstvu za čaje pri črevesnih boleznih, sadeže pa se namaka tudi za žganje – borovničevec ali vino.

To je bilo v preteklosti predvsem opravilo žensk in otrok. Nabiranje je bilo zamudno opravilo. Pri tem so si pomagali z doma narejenim orodjem, imenovanim rifelj. Borovnice so bile zato tudi dodaten vir zaslužka ali sredstvo za blagovno menjavo.

 

Zbirka: Kavčnikova domačija, inv. št. MV; K-32

 

✒️ Špela Regulj, višja kustosinja

📷 Tanja Verboten

 

 

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button