Iz depoja Muzeja Velenje: fotoaparat Isolette II

Gotovo ste to poletje tudi vi posneli kakšno počitniško fotografijo. Ker nas danes večina za fotografiranje uporablja pametne telefone in digitalne aparate ter fotografije nato obdela z računalniškimi programi, posneti veliko število kakovostnih fotografij ni več takšen izziv, kot je to bil v času analogne fotografije. Takrat je bilo za dobro posneto počitniško fotografijo potrebnega kar nekaj časa, predvsem pa veliko znanja.
 
Akcesijska številka MV 44/18: FOTOAPARAT ISOLETTE II
 
V Muzeju Velenje hranimo precej obsežno zbirko analognih fotoaparatov, v katero sodi tudi fotoaparat Agfa Isolette II, izdelan v Nemčiji v 50-ih letih 20. stoletja. Njegov nekdanji lastnik, ki nam je fotoaparat podaril, je z nami delil tudi nekaj spominov. Takole nam je povedal: »Leta 1978 je mama iz službe prinesla fotoaparat, ki ga je meni v dar namenila njena sodelavka Gretica iz Šoštanja. Takrat smo živeli v Skornem. V naslednjih letih sem fotografiral dogodke, sošolce, domače … Vse do leta 1983. S kolesom sem se vozil razvijat fotografije v Šoštanj, k mojstru fotografije, ki je imel prostore malo naprej od Ržena. Razvijanje fotografij je včasih trajalo tudi cel mesec. Kasneje sem sam s pomočjo sošolca razvijal fotografije v prostorih Ljudske tehnike Šmartno ob Paki. Kupoval sem foto papir in kemikalije, na koncu sem fotografije podarjal, ker je le redkim fotografija kaj pomenila in niso bili pripravljeni sofinancirati razvijanja fotografij. Veselje je bilo veliko, profita ni bilo. Zato želim, da se fotoaparat vrne v Šaleško dolino.«
 
📷 Prilagamo tudi fotografijo, ki je bila posneta prav s tem fotoaparatom in tako predstavlja lepo dopolnitev objave predmeta samega.
Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button