Kokarski klobuk

Kavčnikova domačija, 1930

Kokarski klobuk je najbolj znana in značilna posoda zadrečkega lončarstva. Keramičen lonec ima obliko obrnjenega damskega klobuka. Uporabljali so ga za kuho npr. repe, fižola, na vrh (na rob ali na dodano rešetko) so dali peči klobaso ali krvavico ipd. Maščoba od mesa je tako odtekla v jed na dno lonca.
Kokarski klobuk je tipičen izdelek kokarskih lončarjev iz Zadrečke doline v Zgornji Savinjski dolini, kjer ima lončarstvo več kot petstoletno tradicijo. Zapisi o zadrečkih lončarjih v arhivih iz leta 1340 predstavljajo najstarejšo omembo lončarstva na Slovenskem. Trgovske poti iz Zadrečke doline so med drugim šle tudi proti Koroški. S tem je kokarski lonec našel pot tudi v Zavodnje in na Kavčnikovo domačijo.

 

Zbirka: Etnologija, akc. št. MV; MV-97/2019

 

✒️ Špela Regulj, višja kustosinja

📷 Tanja Verboten

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button