Punčka s pravimi človeškimi lasmi

Velenje, pred 2. svetovno vojno

Glava punčke je izdelana iz keramike, telo iz celuloida, medtem ko glavo krasijo pravi človeški lasje rjave barve. Oblečena je v belo obleko, izdelano iz zaves.
Punčke veljajo za ene izmed najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih igrač vseh časov. Od nekdaj so bile pripomoček za učenje socialnih vlog in družbeni statusni kazalec. Na podeželju so bile punčke največkrat narejene doma in izdelane iz naravnih materialov ali ostankov blaga, tudi las, medtem ko so jih meščanskim otrokom že kupovali v trgovinah. V drugi polovici 19. stoletja so se zelo hitro menjale različne nove tehnologije. Cenejša izdelava je vplivala na širjenje igrač na trgu. Zaradi novih umetnih snovi in množične proizvodnje so v prejšnjem stoletju punčke postale dostopne tudi nižjim slojem. Razvila se je izdelava na hitrejši in cenejši način. V 20. stoletju so popolnoma prevladali novi materiali, na primer guma in celuloid, predvsem plastične mase, sintetični lasje ipd.
Pogosto so bile punčke tudi izraz modnega trenda določenega časa. Takšne so bile t. i. bambole, nekoliko večje punčke (okoli 50 cm) z bogato sešitimi krinolinami, največkrat s porcelanasto ali keramično glavo, z urejenimi lasmi in gibljivimi očmi, ki so bile zgolj dekoracija zakonske postelje in niso bile namenjene otroški igri.

 

Zbirka: Igrače, akc. št. MV; MV-46/2009

 

✒️ Mateja Murkovič, višja kustosinja dokumentalistka

📷 Tanja Verboten

Facebook
Email

Kavčnikova domačija, 20. stoletje

predmeti 65 let MV144 foto Tanja Verboten
Accessibility
Call Now Button