Šaleška pivska čaša

Grad Šalek, 15. stoletje

Ob arheoloških izkopavanjih leta 1991 je bila na gradu Šalek najdena pivska čaša, okrašena s štirimi različnimi pečatki, ki krasijo celotno ohranjeno površino trupa in noge. Čaša s pečatnimi okrasi ima visoko, rahlo narebreno nogo, ki se širi v konično oblikovan trup. Ustje je gladko in zalomljeno navznoter. Izdelana je na vretenu na nožni pogon.
Čaše te oblike so znane predvsem s celjskega območja in sodijo med t. i. »gotske čaše«. Večinoma so bile neglazirane. Skoraj ni dveh identičnih primerkov, temveč se razlikujejo v obliki, velikosti in izvedbi okrasa. Okras je narejen individualno, od primera do primera različno. Večinoma imajo po vsej površini okras pečatkov in vbodov ali je okras narejen s posebnim koleščkom, pri čemer so tiste s pečatki po navadi starejše.
S svojo individualno izdelavo in bogatim okrasom predstavljajo prestižen odnos premožnejšega, plemiškega in meščanskega sloja do osebne čaše za pitje žlahtne pijače.

 

Literatura: Tone Ravnikar, Šaleška dolina med 10. in 17. stoletjem, Zbirka Muzejski kolaž, knj. 6, Velenje: Muzej Velenje, 2005; Tone Ravnikar, Šaleška dolina med romaniko in barokom: katalog razstave, Velenje: Muzej Velenje, 1998, str. 53.

 

Zbirka: Arheologija, inv. št. MV; A-917

 

✒️ Mateja Medved, muzejska svetovalka

📷 Tanja Verboten

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button