Škatlica cigaret Vallora

Lipje pri Velenju, 20. leta 20. stoletja

Kovinska škatlica z napisi Vallora in podobo ženske je del zapuščine Grilove domačije v Lipju pri Velenju, katere zadnja lastnica je bila Marica Gril. Prvotno gre za škatlico, namenjeno dvajsetim ženskim cigaretam, datirano v leto 1915.
Pokrov škatlice je opremljen z zelenimi napisi na rumeni podlagi, v sredini je upodobljena svetlolasa ženska s klobukom in cigareto v desni roki. Na notranji strani napis ANGLO-EGYPTIAN VALLORA LTD, 16 & 17 PALL MALL LONDON razkriva tip cigaret in proizvajalca. Spodaj je signatura oblikovalca F. Fabiano.
Na začetku 20. stoletja se je v Veliki Britaniji oblikovalo gibanje za ženske pravice. Njene članice so se imenovale sufražetke. Ženske so postajale neodvisne in vstopale v nove vloge – se izobrazile, opravljale delo na področjih zdravstvene nege, poučevanja, socialnega dela, umetnosti … Ženska je bila v medijih in tisku pogosto prikazana kot kadilka – njena vloga v družbi se je simbolično potrjevala s podobo kajenja v javnosti. Za ženske so prodajali cigarete, imenovane Vallora; leta 1910 so jih prodajali tudi pod imenom »Votes for Woman«. Angleško ime Vallora ali Valeria (lat. Valere) pomeni močna, zdrava in pogumna oseba.
Škatlica Vallora je bila na Grilovi domačiji najdena kot škatlica za shranjevanje žebljičkov. Lastniki so jo ohranili in ponovno uporabili za shranjevanje vsakdanjih predmetov.

 

Zbirka: Etnologija, akc. št. MV; MV-116/2011

 

✒️ Barbara Drev, kustosinja

📷 Tanja Verboten

Facebook
Email

Kavčnikova domačija, 20. stoletje

predmeti 65 let MV017 foto Tanja Verboten
Accessibility
Call Now Button