Zajec

Grilova domačija, 20. stoletje

Zajec ali hlapec, kot ga ponekod tudi imenujejo, je pripomoček za sezuvanje škornjev. Narejen je iz deščice, na enem koncu polkrožno izžagane, na sredi spodaj podložene s koščkom lesa. V okroglino so zataknili peto škornja in drugi konec obtežili z drugo nogo. Splošno so bili v rabi do druge svetovne vojne, ponekod še v desetletju po njej. Zaradi načina dela na prostem, v hlevu, razmočenosti naravnega terena, higienskega minimuma (tekoče vode ni) je bil takšen pripomoček zelo dobrodošel. Pri sezuvanju se namreč ni bilo treba z rokami dotikati umazanega obuvala. Sezuvanje je bilo tako tudi hitro in preprosto.

 

Zbirka: Grilova domačija, inv. št. MV; GD-10

 

✒️ Špela Regulj, višja kustosinja

📷 Tanja Verboten

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button