Čas kolin na Grilovi domačiji

Velenjski muzealci smo za vas pripravili spletno predstavitev Čas kolin na Grilovi domačiji. Video zapis smo posvetili začetku zimskega časa na Grilovi domačiji in prikazu priprave kolin in drugih mesnih izdelkov. Video zapis smo pripravili v sodelovanju s člani Turističnega društva Šentilj in Društva zeliščarjev Velenje. Koordinatorica projekta je bila višja kustosinja muzeja Špela Regulj, posnetek je pripravila kustosinja muzeja Pina Špegel. Vabljeni k ogledu!

 

Koline so bile nekoč in so ponekod še danes eden večjih domačih praznikov. Od konca novembra do sredine decembra se je na slovenskem podeželju pripravljalo zaloge svinjskega mesa, mesnih izdelkov, masti in ocvirkov za praznike in za čez leto. Meso se je v večini sušilo ali pa konzerviralo z zalivanjem z mastjo in zaseko. Za koline je bilo potrebno mnogo priprav; pri delu so pomagali vsi domači, lahko pa so sodelovali tudi sorodniki in sosedje. Koline so se končale z večerno pogostitvijo in veselim druženjem. 

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button