Koncert kitarista Mihaela Hrustelja in mešanih mladinskih pevskih zborov Šolski Center Velenje in Gimnazije Novo mesto

V četrtek, 15. junija, ob 19. uri pripravljamo na Velenjskem gradu koncert kitarista Mihaela Hrustelja in mešanih mladinskih pevskih zborov Šolski Center Velenje in Gimnazije Novo mesto (dirigentka Alenka Podpečan). Poslušalci bodo prisluhnili skladbam in aranžmajem Mihaela Hrustelja, njegovemu igranju, petju ter edinstvenim zvokom mešanega mladinskega pevskega zbora.

 

Ideja za sodelovanje je nastala, ko je Mihael objavil fotografijo dela partiture ene svojih skladb za pevski zbor, ki je pritegnila dirigentko Alenko Podpečan. Tako Alenka kot Mihael sta kot dijaka prepevala v pevskem zboru Šolskega centra Velenje, kjer sta se tudi spoznala.
Mihael Hrustelj je posebej za to sodelovanje priredil svoje skladbe prav tako pa repertoarju dodal nekaj ljudskih. Posebej zanimiv je njegov aranžma zdaj že skoraj ponarodele melodije iz filma Cvetje v Jeseni izpod peresa Urbana Kodra, kateri je Hrustelj dodal tudi besedilo in melodijo razdelil med mlade pevce. To je edino sodelovanje te vrste v Sloveniji, ki na unikaten način prepleta mlado generacijo z izkušenim glasbenikom svetovnega kova in slovensko ljudsko zapuščino. Prav tako ta projekt predstavlja srce slovenske kulture, naše ljudske melodije in dejstvo, da smo Slovenci pojoč narod.

Dogodek je podprt s strani mestne občine Velenje.

 

Rotterdamski Velenjčan Mihael Hrustelj velja za enega najboljših slovenskih mojstrov kitare. Hrustelj se ukvarja z raziskovanjem zvoka klasične kitare in mešanja žanrov, kombiniranjem klasične glasbe z jazzom, progressive rockom in tradicionalno glasbo. Živi in ustvarja v Rotterdamu na Nizozemskem. S svojim delovanjem premika meje uporabe klasične kitare, ter s svojimi skladbami in sodelovanji skrbi za pestrost in svežino na področju slovenske glasbene ustvarjalnosti. Njegov poseben način ustvarjanja ter uporaba južno-slovanske glasbene dediščine ga delajo prepoznavnega tako doma kot drugod po Svetu. Na koncertih ga je možno zaslediti na raznih odrih po Sloveniji kot tudi preostalih državah Evrope, še posebej odmevne pa so njegove turneje v vzhodni Aziji.

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button