Muzej Velenje od leta 1957

Na današnji dan, 3. novembra, je bila leta 1957 v Velenju na pobudo velenjske podružnice Društva rudarskih in metalurških inženirjev in tehnikov svečano podpisana ustanovna listina Muzeja slovenskih premogovnikov z namenom ohranjati in predstavljati zgodovino vseh naših premogovnikov. 
Za njegov sedež so določili prostore na Velenjskem gradu, kjer je sedež Muzeja Velenje še danes. 
Ob tej pomembni obletnici vas vabimo k ogledu kratkega filma, ki vas bo popeljal skozi zgodovino razstav na Velenjskem gradu, na kratko pa so v njem prestavljene tudi vse današnje razstave in enote Muzeja Velenje.
Prva razstava o slovenskem premogovništvu je bila odprta za javnost leta 1966. V okviru te zbirke je bila kasneje izdelana tudi maketa rudniške jame, v kateri so obiskovalci lahko podoživeli rudniško okolje. Premogovniško zbirko je leta 1969 dopolnila zbirka ostankov mastodontov, ki so jih našli leta 1964 v Škalah pri Velenju. Leta 1971 je muzej pridobil še izjemno afriško zbirko češkega kiparja in raziskovalca Františka Foita, kasneje pa je svoje zbirke širil še na druga področja.
Danes Muzej Velenje s svojim delovanjem pokriva območje treh občin Šaleške doline (Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki). Poleg desetih stalnih muzejskih in galerijskih razstav obiskovalcem na Velenjskem gradu ponuja na ogled vedno tudi kakšno zanimivo občasno razstavo. Muzej Velenje je v letih svojega delovanja pod svoje okrilje pridobil še osem dislociranih enot.
Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button