Predstavitev monografije Trdnjava na jugu tretjega rajha dr. Aleša Marđetka

V četrtek, 13. oktobra, v Muzeju Velenje pripravljamo ob 17. uri predstavitev monografije z naslovom Trdnjava na jugu tretjega rajha dr. Aleša Marđetka in občni zbor Šaleškega muzejskega in zgodovinskega društva. Šaleško muzejsko in zgodovinsko društvo bo tako po daljši »koronski« pavzi zopet obudilo delovanje. Na predavanje in občni zbor vabijo tako sedanje kot tudi nove člane društva.

 

V monografiji Trdnjava na jugu tretjega rajha dr. Aleš Marđetko podaja opis dogajanja v Celju med drugo svetovno vojno. Po besedah avtorja spremne besede dr. Tončka Kregarja, knjigo odlikuje zlasti dejstvo, da je v njej zbrano in povzeto tako rekoč vse doslej že objavljeno znanje in vedenje o Celju in Celjanih med drugo svetovno vojno, temu pa je dodanih nekaj povsem novih dejstev in podatkov, ki so plod predane raziskave okupacijskega tiska ter nekaterih, doslej zgolj fragmentarno uporabljenih arhivskih fondov. Stvarna podoba celjskega vojnega vsakdana je tako po avtorjevi zaslugi še povednejša in slikovitejša. V knjigi avtor podaja jasno strukturiran opis dogajanja v Celju med drugo svetovno vojno, pri čemer za boljše razumevanje zgodovinskega konteksta svojega raziskovalnega polja ne zamejuje z aprilom 1941 in majem 1945, temveč pripoved uvede z njeno grozečo predigro, zaključi pa z njenim katarzičnim in obenem tragičnim povojnim epilogom.

 

Dr. Aleš Marđetko je avtor več znanstvenih in strokovnih člankov s področja novejše zgodovine, lokalne zgodovine različnih obdobij, pedagogike zgodovine, teoretičnih primerov poučevanja zgodovine in geografije, ki so bili objavljeni v domačih in tujih revijah ter zbornikih. Je soavtor več mladinskih knjig in slikanic na temo novejše slovenske zgodovine in lokalne kulturne dediščine.

 

Prijazno vabljeni!

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button