• Šaleška filmoteka

    NOVICE

Šaleška filmoteka

V petek, 16. junija, ob 21. uri Muzej Velenje in filmski ustvarjalec Tomo Čonkaš vabimo na dogodek z naslovom Šaleška filmoteka. V prvem filmskem dogodku v sklopu Šaleške filmoteke bodo predstavljeni filmi in odlomki filmov avtorja Toma Čonkaša z izborom tistih, ki imajo zanimivo dokumentarno, zgodovinsko in etnološko vrednost. V teh filmih je avtor sodeloval s sedanjimi in nekdanjimi sodelavci Muzeja Velenje ter s številnimi akterji, ki so filmsko upodabljali različne običaje in dela ali so v svojih spominih opisovali življenje nekoč. Z avtorjem filmov Tomom Čonkašem in sodelavci muzeja (nekateri so bili tudi soavtorji v filmih) bodo predstavili Šaleško filmoteko, pomen filma pri muzejskih postavitvah ter pomen filmskega in video arhiva.

 

Šaleška filmoteka je projekt, ki predstavlja filmske ustvarjalce iz Velenja in Šaleške doline v vseh časovnih obdobjih. V sklopu delovanja Šaleške filmoteke zbirajo in urejajo podatke o filmskih avtorjih. Pridobivajo tudi filmsko gradivo, ki bo popisano z osnovnimi podatki ter restavrirano in konvertirano v digitalni format, ki odgovarja današnji tehniki.

Projekt je zastavljen tako, da ga bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih s predstavitvijo številnih filmskih avtorjev, ki so delovali nekoč, ki še delujejo in ki še bodo delovali v našem prostoru. Preko filmskih ustvarjalcev želijo prikazati in ohranjati filmsko dediščino Velenja in Šaleške doline za vse generacije.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Call Now Button
Accessibility
Scroll to Top