Šaleška filmoteka

V petek, 16. junija, ob 21. uri Muzej Velenje in filmski ustvarjalec Tomo Čonkaš vabimo na dogodek z naslovom Šaleška filmoteka. V prvem filmskem dogodku v sklopu Šaleške filmoteke bodo predstavljeni filmi in odlomki filmov avtorja Toma Čonkaša z izborom tistih, ki imajo zanimivo dokumentarno, zgodovinsko in etnološko vrednost. V teh filmih je avtor sodeloval s sedanjimi in nekdanjimi sodelavci Muzeja Velenje ter s številnimi akterji, ki so filmsko upodabljali različne običaje in dela ali so v svojih spominih opisovali življenje nekoč. Z avtorjem filmov Tomom Čonkašem in sodelavci muzeja (nekateri so bili tudi soavtorji v filmih) bodo predstavili Šaleško filmoteko, pomen filma pri muzejskih postavitvah ter pomen filmskega in video arhiva.

 

Šaleška filmoteka je projekt, ki predstavlja filmske ustvarjalce iz Velenja in Šaleške doline v vseh časovnih obdobjih. V sklopu delovanja Šaleške filmoteke zbirajo in urejajo podatke o filmskih avtorjih. Pridobivajo tudi filmsko gradivo, ki bo popisano z osnovnimi podatki ter restavrirano in konvertirano v digitalni format, ki odgovarja današnji tehniki.

Projekt je zastavljen tako, da ga bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih s predstavitvijo številnih filmskih avtorjev, ki so delovali nekoč, ki še delujejo in ki še bodo delovali v našem prostoru. Preko filmskih ustvarjalcev želijo prikazati in ohranjati filmsko dediščino Velenja in Šaleške doline za vse generacije.

Facebook
Email
Accessibility
Call Now Button