Kavčnikova dimnica - življenje na robu

V Muzeju Velenje vas vabimo na Dvorec Strmol v Rogatec na ogled gostujoče razstave z naslovom Kavčnikova dimnica – življenje na robu. Razstavo smo pripravili ob letošnji 30. obletnici odprtja domačije za javnost. Avtorica razstave je sodelavka Muzeja Velenje, višja kustosinja Špela Regulj, oblikovala jo je kustosinja Barbara Drev, scensko  vizualizacijo sta pripravila Melita Dobelšek in Simon Špital, interaktivne elemente pa sta prispevala Stojan Knežević in Barbara Drev, vsi Muzej Velenje.

Razstava bo na ogled do 23. aprila 2023. Ogled razstave bo mogoč v odpiralnem času Dvorca Strmol in sicer do konca meseca marca vsako soboto med 10. in 16. uro, od 1. do 23. aprila pa od torka do nedelje in med prazniki od 10. do 18. ure.

 

Občasna razstava Kavčnikova dimnica – življenje na robu predstavlja zgodbo več kot 350 let stare domačije iz Zavodenj nad Šoštanjem, na obronku Šaleške doline. Gre za enega redkih ohranjenih primerov evropske alpske dimnice, ki je bila v stoletjih večkrat dograjena in restavratorsko obnovljena. Dimnica je najstarejši tip stanovanjske hiše z odprtim ognjiščem, v kateri je bil prvotno en sam prostor, ki je obenem nudil zavetje ljudem in nekaterim domačim živalim. Razstava razkriva različne vidike tega etnološkega bisera, tako s strani stavbne in premične dediščine kot tudi družbeno in duhovno kulturo skozi zgodbe njenih zadnjih prebivalcev.

 

📷 Tanja Verboten

Accessibility
Call Now Button