Lejga kamerat! Ne v štirc, to naj gre gor na star' grad!

 
Vabljeni v rondelo Velenjskega gradu na ogled občasne razstave z naslovom Lejga, kamerat! Ne v štirc, to naj gre gor, na star’ grad! Gre za osrednjo razstavo, ki so jo pripravili ob letošnji 65. obletnici delovanja muzeja. V grajski rondeli bo obiskovalce pričakala pregledna razstava, ki bo popeljala od začetkov delovanja muzeja kot Muzeja slovenskih premogovnikov preko njegovih ključnih vsebinskih prelomnic vse do predstavitve zanimivih predmetov, ki jih hranijo v muzejskem depoju in do zdaj še niso ugledali luči muzejske razstave. Pod razstavo so se podpisali kustosi Muzeja Velenje: Miran Aplinc, Barbara Drev (koordiniranje projekta in oblikovanje razstave), Andželina Jukić, Damijan Kljajič, Mateja Medved, Vinko Mihelak, Mateja Murkovič, Špela Regulj, Tanja Verboten. 
 

Pred 65 leti so se v novo nastajajočem mestu Velenje že zavedali pomena ohranjanja kulturne dediščine. Naša preteklost, kultura, predmeti, zgodbe in spomini so tisti, ki nam lepšajo in izboljšujejo vsakdanjik, a hkrati nam pomagajo na prihodnje rodove prenašati pomembna znanja, vedenja in izkušnje, ki so jih ljudje pogosto pridobili na ne vedno najlažji način.

Nov muzej je svoje prostore dobil v najstarejši primerno ohranjeni stavbi v dolini, na Velenjskem gradu, ki je bil najprej potreben temeljite prenove. Na ta način so tudi simbolično združili bogato preteklost doline s sodobnostjo, z industrijo, ki je omogočila hiter razvoj prej neposeljenega dela dolinskega dna.

Prebivalci doline so muzej kmalu vzeli za svojega. Tako se je med knapi pogosto slišal stavek: »Lejga kamerat! Ne v štirc, to naj gre gor, na star’ grad!«. Na ta način se je širilo zavedanje, da so predmeti premične kulturne dediščine pomembni in da jih je treba ohranjati in ne zavreči.

V muzeju so od nekdaj dajali velik pomen povezovanju – z različnimi strokovnimi ustanovami, s podjetji, z javnimi zavodi, društvi, posamezniki … in tega, da smo samo s povezovanjem lahko še boljši, se zavedamo tudi danes.

Muzej Velenje danes s svojimi številnimi enotami, raznovrstnimi zbirkami, ki spadajo na različna strokovna področja in v različna časovna obdobja, ter s strokovno podkovanimi sodelavci, ki v muzeju pogosto uporabljajo tudi svoja znanja z drugih interesnih področij, zagotovo presega meje muzeja lokalnega pomena. Najponosnejši pa smo, ko muzejske prostore zadovoljni in z nasmehom na obrazu zapuščajo obiskovalci vseh starostnih skupin. (Tanja Verboten, direktorica Muzeja Velenje v uvodniku razstave)

 
📷 Ksenija Mikor
Accessibility
Call Now Button