Stalna razstava kiparja Cirila Cesarja

Slovenski akademski kipar in industrijski oblikovalec Ciril Cesar (rojen 1923) se je v sedemdesetih letih 20. stoletja s svojo družino preselil v modernistično vilo v središče mladega mesta Velenje. Mesto se ponaša z njegovimi javnimi kiparskimi deli »Rudarski Manifest« in »Atlantida« v »Sončnem parku«, »Anton Aškerc« pred Osnovno šolo Antona Aškerca in »Sozvočje« v Kulturnem domu. Njegova stalna kiparska razstava v Muzeju Velenje je bila postavljena leta 2006.
Cesar se je rodil v Mozirju, v družino s pomembno podobarsko tradicijo in prav v domači delavnici je mladi Cesar pridobil osnove kiparjenja. Obiskoval je Umetnoobrtno šolo v Ljubljani in mojstrsko šolo v Gradcu, po vojni se je vpisal na študij kiparstva na Akademiji za upodabljajoče umetnosti v Ljubljani. Specialko je zaključil leta 1952 pri profesorju Frančišku Smerduju.
Vojna izkušnja je Cesarja močno zaznamovala. »Vojna je zločin in to je absolutna resnica,« je poudaril kipar. V svojem delu se je več kot desetletje osredotočal na upor proti vojni in nasilju nad človekom. Nastal je cikel ekspresivnih, razčlenjenih oblik figur. Naredil je kipe za javne spomenike vojnim žrtvam in druge spomenike, ustvarjene že v futurističnem slogu. Na začetku šestdesetih let se je usmeril v estetiko steklenih skulptur – v stekleni konstruktivizem. Vseskozi je ustvarjal, razstavljal in dobival pomembna naročila, obenem se je uveljavljal na področju industrijskega oblikovanja (patentiral je kuhinjsko tehtnico De luxe). Kot oblikovalec se je v šestdesetih letih izobraževal in delal v nemškem mestu Ulm. Leta 1970 se je v Velenju zaposlil v Tovarni Gorenje kot direktor projektiranja in oblikovanja, nato je predaval na Šolskem centru Velenje. Po upokojitvi leta 1983 se je vrnil h kiparstvu, predvsem stekleni skulpturi.
Razstava v Muzeju Velenje osvetljuje kiparjevo življenje in delo v treh med seboj povezanih prostorih. V časovnem pregledu poudarja pomembnejše oblikovne in izrazne premike v njegovem ustvarjalnem opusu. Razstava obiskovalca najprej popelje skozi zgodnejša dela, zaznamovana z akademskim realizmom: razstavljeni so portreti bližnjih, znancev in javnih osebnosti ter študije celopostavnih figur. Drugi prostor obvladujeta mavčna kipa talcev nadnaravnih dimenzij »Mozirski Talec« in »Nazarski talec«. Njuna odlitka v bronu sta postavljena kot spomenika žrtvam vojne v Mozirju in Nazarjah. Zadnji prostor prehaja v obdobje, v katerem kipar prekine z vojno tematiko in ekspresivnim izrazom. Pozornost pritegne steklena skulptura »Tempelj«, katere idejno izhodišče je sodobna jeklena in steklena arhitektura velemest.
Ciril Cesar je prejel tri nagrade Akademije, zlato priznanje Gorenja in grb Mestne občine Velenje za vrhunske dosežke v kiparstvu in industrijskem oblikovanju. Imenovan je bil za častnega občana Velenja.

Accessibility
Call Now Button