Stalna razstava kiparja Cirila Cesarja

 

Razstavljena dela akademskega kiparja (in oblikovalca) Cirila Cesarja rišejo razvojni lok kiparskega oblikovanja od klasičnega, formalno in vsebinsko neproblematičnega, akademskega realizma, prek oblikovno in čustveno potenciranih gigantskih teles talcev v ekspresivno razčlenjene, razčlovečene oblike cikla vojnih žrtev. Sledi prekinitev z vojno tematiko in ekspresionizmom ter usmeritev v manifestativna dela s futurističnimi kompozicijami »človek – stroj«. Kipar ugleda nov material – kristalno steklo in s konstruktivističnim sestavljanjem razvije nov, »arhitekturni« cikel steklenih skulptur.

Ciril Cesar se je rodil leta 1923 v Mozirju. Izhaja iz ene pomembnejših podobarskih družin na Slovenskem v 19. in v začetku 20. stoletja. Osnove kiparjenja je pridobil v domači delavnici; obiskoval je obrtno šolo v Ljubljani in Avstriji, po drugi svetovni vojni pa je študiral kiparstvo na Akademiji za upodabljajoče umetnosti v Ljubljani. Za svoje študijske dosežke je prejel nagrado in priznanja.

V prvem sklopu razstave so na ogled Cesarjeva zgodnejša dela. Razstavljeni so portreti bližnjih, znancev in javnih osebnosti ter študije celopostavnih figur.

Po diplomi je Cesar uspel s prvo odmevno realizacijo: skulpturo ležečega Talca za grobnico vojnih žrtev v Mozirju. Cesar je usmerjen proti vojni, zato so bile njegove figure brez orožja. Iz njegovih del so izginile sledi akademizma, osredotočil se je na poglobljen notranji izraz. Upodobitve izražajo občutja od obupa do gneva in sovraštva, od groze do bolestnega ponosa.  »Vojna zločin in to je absolutna resnica.«

Zadnji sklop kiparjevih del predstavlja prekinitev z vojno tematiko in ekspresijo. Posebnost steklenih skulptur so odsevi, zrcaljenje navzven in prosojnost oziroma transparentnost navznoter: skulpture sijejo in zvenijo, v njih se srečujeta kompozicijska, geometrična disciplina in red z dinamično ustvarjalno fantazijo. Idejno izhodišče steklenih skulptur je sodobna jeklena in steklena arhitektura velemest.

Pokaži več Pokaži manj
Call Now Button
Accessibility
Scroll to Top